Polisen: ”Pengarna går in i bitcoinväxlar och drar iväg utomlands för att sedan plockas upp någon helt annanstans” Foto: TT

Östersundsbo lurades på 700 000 kronor – Polisen: ”Bankrånen har flyttat in till datorn”

Uppdaterad
Publicerad

En anmälan om investeringsbedrägeri inkom till polisen i Östersund under måndagen. Det är en man i 50-årsåldern som trott sig investera i bitcoins men istället lurats på 700.000 kronor.

– Det är ett samhällsproblem. Polisen och myndigheterna gör vad de kan men det är extremt svårt, säger förundersökningsledare Mikael Ahrtzing på bedrägericentrum.

I nuläget finns det ingen misstänkt i ärendet.

– Vi jobbar med att spåra personerna och att spåra pengarna. Men jag kan konstatera att när det gäller bitcoin och om pengarna förts utomlands så är det svårt, säger förundersökningsledare Mikael Ahrtzing.

Investeringsbedrägerier

Ett investeringsbedrägeri börjar ofta med att en person klickar på en länk där den skriver in sina kontaktuppgifter. Därefter blir man uppringd av en bedragare som ger personen ett erbjudande samt en egen sida där man kan följa hur de investerade pengarna ökar.

– Allt det är fake. Bedragarna förser bara personen med den information personen vill se, säger Mikael Ahrtzing. 

När personen sedan vill få ut pengarna möts de av tystnad.

– Pengarna går in i bitcoinväxlar och drar iväg utomlands för att sedan plockas upp någon helt annanstans, säger förundersökningsledaren och fortsätter:

– De som drabbas av det här är inga korkade personer. Det finns mängder av företag som jobbar med att lura människor på sofistikerade och smarta sätt, säger han.

Ett samhällsproblem

Polisen menar att bankrånen nu har flyttat in till datorn:

– Man måste vara vaken och hela tiden dubbelkolla, de är extremt uthålliga, uppger Mikael Ahrtzing,

Varningstecken att hålla koll på:

* Annonserna som ska locka brottsoffren till att investera pengar kan bland annat handla om att ”trygga pensionen”, eller att man inte kommer att behöva arbeta mer. Kännetecknande för annonserna är att de utlovar en väldigt hög avkastning.

*En annan varningssignal är att man tvingas betala mer för att få tillbaka de pengar man redan satt in.

* I många fall sker betalningarna med bitcoin eller någon annan virtuell valuta.

* I en del fall kan bedragarna kontakta brottsoffret i efterhand, och utge sig för att ringa från en advokatfirma som ska hjälpa brottsoffret mot en avgift. I själva verket rör det sig om ytterligare ett sätt för bedragarna att lura till sig mer pengar från brottsoffret.

* Få Finansinspektionens varningslista finns företag som myndigheten, eller tillsynsmyndigheten i landet företaget verkar, varnar för. Även riktiga företag, vars namn utnyttjas av bedragare, finns listade här.

Källor: Polisens nationella bedrägericenter och Finansinspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.