Dödlig parasit i björn

Uppdaterad
Publicerad

En björn som sköts i östra delarna av Jämtland har visat sig innehålla en ovanlig parasitmask, trikiner. Förekomsten av parasiten i björnar är mycket ovanligt. Trikiner kan smitta mellan djur och människa och ge människor allvarliga infektioner med dödlig utgång.

– Proverna visar att björnen har trikiner, säger Nils-Arne Nilsén, slaktare i Renålandet, i Strömsunds kommun, som tagit proverna. Det är smågnagare som brukar bära den här parasiten, så förmodligen har björen ätit en sådan och på så vis fått i sig parasiten.

Björnen sköts i fredags i östra delarna av Jämtlands län.

Parasiten är mycket ovanligt förekommande i björnar. Ifjol, 2012, upptäcktes en björn i Dorotea (Saxåmon) med trikiner. År 2009 upptäcktes en annan björn, också den i Dorotea (Bredselet), med parasiten. Det visar statistik från Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Kan vara dödlig

Trikiner är små parasitära maskar som kan infektera flera olika arter av däggdjur, främst rovdjur och allätare. Infektion uppstår genom att ett djur äter kött som innehåller levande trikinlarver, slår SVA fast. Även sedan värddjuret dött kan trikinlarver vara levande under lång tid, ungefär till köttet börjar lösas upp av förruttnelsen. Trikiner finns ofta i gnagare som i sin tur äts av större rovdjur. Idag är åtta trikinarter kända internationellt, varav fyra har identifierats i Sverige hittills.

Trikiiner kan hos människor ge en infektion som ger symptom beroende på hur många larver personen fått i sig, få larver ger oftast lindriga symptom medan en kraftigare infektion kan ge muskelsmärta, långvarig feber och i de riktiga allvarliga fallen leda till döden.

Trikiner kan oskadliggöras genom upphettning eller frysning. En vanlig smittkälla för människor är otillräckligt upphettade charkuterivaror.

Ytterligare ett prov ska tas från björnen i Strömsund för att bekräfta resultatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.