Blickade man ut över Storsjön nedanför kyrkan på Rödön under lördagen kunde man se att Storsjöflaken nu är isbelagt. Foto: Nils Björkén / SVT Arkiv

Ovanligt tidig isläggning på Storsjöflaket

Uppdaterad
Publicerad

Vintern och kylan har kommit ovanligt tidigt i år, i vart fall om man jämför med vad vi vant oss vid de senaste åren.

Den ihållande kylan med relativt svaga vindar gjorde att Storsjöflaket frös ihop under lördagen, vilket är ovanligt tidigt.

”Isläggning redan den 2 december är 15 dygn tidigare än medelisläggningsdatum för hela Storsjöns mätserie, där vi har kontinuerliga mätningar sedan 1870. Man får gå tillbaka till 2010 för att hitta en lika tidig isläggning, och det har bara inträffat 23 gånger sedan 1870 att isen lagt så tidigt som 2 december”. Det skriver isbevakaren Andreas Gyllenhammar i ett mail.

Tre gånger senaste 30 åren

Sammantaget för hela mätserien ligger ändå detta inom normalvariationen, som är 14 dygn, men sett till de senaste 30 åren har det bara skett tre gånger. Den tidigaste isläggningen på Storsjöflaket inträffade den 10 november 1968 och den senaste var vintern 2019-2020, då isen lade först den 5 februari.

”De närmaste dygnen är kritiska för huruvida istäcket ska få kvarstå. Men med tanke på väderprognosen, som lovar såväl stabil kyla som svaga vindar, ser oddsen goda ut för att flaket ska förbi isbelagt”, skriver Andreas Gyllenhammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.