• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Owe Grubb i Glissjöberg i Härjedalen har tillverkat sin egen kista – eller ”sarkofag” – av en gammal träkanot. Foto: SVT

Owe vill begravas i sin kanot

Uppdaterad
Publicerad

Entreprenören Ove Grubb i Glissjöberg har alltid gått sin egen väg och det tänker han göra in i det sista. Nu har han tillverkat sin egen ”sarkofag” av en gammal träkanot. En kista han tänker kremeras i. Se ”sarkofagen” i klippet ovan och hör Owe berätta hur han kom på idén att bygga sin en egen likkista.

När Owe Grubb var tio år gjorde han sin egen kanot av en stor timmerstock. Nu när han är 80 år har han byggt om kanoten till en ”sarkofag” och den tänker han kremeras i.

När SVT hälsar på hos Owe Grubb har han hissat ner sarkofagen från vinden och den står uppställd på garageuppfarten. På kistlocket har Owe ristat in tro, hopp och kärlek efter en tatuering han har på armen. När han väl bestämde sig för att bygga om kanoten till en sarkofag gick det fort.

– Efter en vecka var kanoten ”urtäljd”. Jag fick ut 27 hinkar med tjärbitar, sådana där stickor, till öppenspis. Så den har verkligen givit mig både glädje och värme, skrattar Owe.

Kanoten har sin egen berättelse, mer om den kan du läsa i artikeln här intill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.