Traditionell julstämning i Krokoms gamla lanthandel. Carina Grahn Hellberg bjuder på en helhetsupplevelse. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Över 100 år gammal lanthandel i Krokom fick nytt liv i Carinas händer

Publicerad

Ett besök i butiken är som att förflyttas hundra år tillbaka i tiden. Handlaren Carina Grahn Hellberg är klädd i långkjol och hatt och priserna är inte i kronor utan i riksdaler – och själva huset byggdes för 170 år sedan.

Huset där lanthandeln ligger byggdes 1850 i byn Häste på Rödön, men flyttades till Krokom 1890. Det var gästgiveri och butik i huset fram till 1965 och det nyttjades även som bostadshus fram till slutet av 90-talet.

År 2001 köpte Carina Grahn Hellberg fastigheten och har sedan dess drivit det som ett lanthandelsmuseum med butik och café.

– Jag trodde kanske inte att det skulle bli såhär när jag startade för 20 år sedan, men det har varit en otroligt rolig tid med många fina möten. Man blir kanske inte rik i slantar men man blir rik i hjärtat – vilket också är en rikedom, säger Carina Grahn Hellberg.

Har besökarna tur kan de dessutom få lite musik under sitt besök, för bakom disken har Carina en gitarr redo.

Möt Carina Grahn Hellberg i videon och följ med in i butiken som såhär års andas traditionell julstämning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.