Det utlöses många laviner i fjällen som aldrig kräver ett räddningsuppdrag. Mattias Tarestad på Naturvårdsverkets lavinprognoser berättar mer i klippet. Foto: Jonas Wilhelmson och SVT

Över 100 laviner rapporterade hittills i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 laviner har rapporterats i Jämtlands- och Härjedalsfjällen hittills i vinter. Det berättar Mattias Tarestad som arbetar med lavinprognoser på Naturvårdsverket.

Under förra veckan fick polis och fjällräddning rycka ut på flera lavinsökuppdrag, där man misstänkte att skidåkare hade dragits med i laviner. Men det har rapporterats om betydligt fler laviner än så i Härjedals- och Jämtlandsfjällen.

– Vi har fått rapporter om 16 laviner som utlösts av människor, och som varit så stora att någon hade kunnat begravas, berättar Mattias Tarestad på Naturvårdsverket.

Totalt handlar det om mer än 100 laviner sedan mitten av december då det kommit så mycket snö att laviner började inträffa, men de flesta kräver alltså ingen insats.

Mattias Tarestad uppmanar alla som upptäckt eller utlöst en lavin att rapportera – se mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.