Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är statligt ägda skogsområden som nu omvandlas till naturreservat, vilket bland annat innebär att Vålådalens naturreservat utvidgas, konstaterar länsstyrelsens naturskyddschef Annelie Johansson. Foto: Marie Selander, SVT.

Över 30 000 hektar fjällnära skog skyddas i länet

Uppdaterad
Publicerad

Över 30 000 hektar fjällnära skog ska omvandlas till naturreservat i länet. Det rör sig om statligt ägd skog med höga naturvärden och just nu pågår förhandlingarna för fullt om exakt vilka områden som ska skyddas.

– Jag tycker att det är jättebra att staten går före när det gäller skydd av skog, säger länsstyrelsens naturskyddschef Annelie Johansson.

Den fjällnära skogen utgör en av Europas sista, stora sammanhängande vildmarksområden, med en mycket hög biologisk mångfald, enligt Naturvårdsverket. Skyddsvärda skogar ska sparas och inte avverkas. Det slås fast i miljömålen beslutade av riksdagen och i skogspropositionen.

Därför gav regeringen i somras Naturvårdsverket i uppdrag att skydda 140 000 hektar statligt ägd fjällnära skog. Det är alltså skogar som ägs av Sveaskog och Statens fastighetsverk längs hela fjällkedjan som berörs.

Statliga fjällskogar blir reservat

I Jämtlands län kommer den största andelen av reservatsbildningen att ske på Fastighetsverkets marker, där kommer över 30 000 hektar i ett 40-tal områden att omvandlas till naturreservat.

Skyddet av fjällnära skog har diskuterats i många år. Skogsutredningen föreslog exempelvis att 500 000 hektar skulle skyddas. I det förslaget ingick även att privatägda skogsområden skulle skyddas.

När skogspropsitionen klubbades igenom blev det dock en rejäl bantning av det fjällnära skogsskyddet. Det slogs också fast staten ska vara föregångare medan det ska vara frivillighet i grunden för privata skogsägare att skydda skog.

Mer om vilka områden som nu ska skyddas i Jämtlands län kan du hör i videon.

Sveriges fjällnära skogslandskap består till betydande del av naturskogar och urskogsartade skogar med hög biologisk mångfald. Stora, sammanhängande områden med hög biologisk mångfald är numera mycket ovanligt. Skogarna fungerar som spridningslänkar för många djur- och växtarter. Att arter kan sprida sig i landskapet är avgörande för att de ska kunna överleva på lång sikt.

I Sveriges miljömål beslutade av riksdagen slås fast att skyddsvärd skog inte får avverkas, till den mest skyddsvärda skogen hör just den fjällnära skogen.

(källa: Naturvårdsverket, riksdagen)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden om skogen

Mer i ämnet