Urban Persson är köttbonde i Hara Foto: SVT

Över en miljard till bönderna – men pengarna räcker inte

Uppdaterad
Publicerad

Flera bönder har drabbats hårt av torkan under sommaren. En av dem är köttbonden Urban Persson i Hara. Om inte den andra skörden blir bra kan han bli tvungen att nödslakta.

I måndags sköt regeringen till med 1,2 miljarder kronor till landets bönder som drabbats av torkan. Detta var något som Lantbrukarnas riksförbund välkomnade, men det är mer pengar än så som bönderna har förlorat.

– Torkan har kostat 10 miljarder i landet, sa Lotta Folkesson, ordförande för LRF i en tidigare intervju med SVT.

Svårt att gå runt

Urban Persson som har köttdjur i Hara, Orrviken, berättar att det är svårt för honom att klara av den situation han befinner sig i. Det är flera gånger som han funderat på att lägga av med verksamheten. Så även om han är glad över att utsatta bönder nu får pengar, så menar han att det är ett litet plåster på ett stort sår.

– Som vi har hört nu så blir det eventuellt 24 000 kronor i vårt fall.

Och hur länge skulle det räcka?

– Inte så länge, om till exempel ett hjul på traktorn går sönder så är ju pengarna borta, säger han.

Torkan kostar

För Urban Persson går det åt ungefär fyra rundbalar om dagen och han berättar att en sådan kostar från 400 till 1000 kronor. Om inte nästa skörd blir bra kan han bli tvungen att nödslakta djur.

– Allt beror på skörden nu, blir det en hyfsad skörd så kanske jag klarar mig, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.