Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Översnöade vägskyltar skapar problem i trafiken – följ med SVT:s reporter ut på E45 Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Vägskyltar översnöade efter ovädren – följ SVT:s reporter på tur längs E45

Uppdaterad
Publicerad

Efter all snö som kommit de senaste veckorna kan det vara svårt att se alla vägskyltar utmed vägarna. Trafikverket är ansvariga för att hålla skyltarna synliga, men när det snöar mycket på kort tid så prioriteras röjningen av vägbanorna – och det friskriver inte bilisterna.

Så vad gäller när man inte kan se vilken hastighetsbegränsning det är? Kan man bli bötfälld ändå?

Jimmy Norberg, gruppchef för trafikpolisen i Jämtland, säger att det alltid är den skyltade hastigheten som gäller, oavsett vad som gör att du själv inte har koll på hastighetsbegränsningen.

Det innebär att du inte heller kan lita på vad bilen säger, om du kör en nyare modell som talar om vilken hastighet som gäller. På E45 är har man till exempel nyligen skyltat om till lägre hastighet, och på sträckan som SVT kört visar bilen fel.

– Om du är ute och kör och inte vet vilken hastighet det är på vägen så är bashastigheten utanför tätbebyggt området satt till 70 kilometer i timmen, enligt trafikförordningen, säger Jimmy Norberg.

Följ med SVT:s reporter på en tur längs E45 och se de översnöade vägskyltarna i videon, och hör trafikpolisen förklara mer om hastighetsgränsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer