Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gravida önskar mer fokus på graviditeten och inte BMI, menar regionens samordningsbarnmorska Anette Bornhov – här berätta hon vad för verktyg mödravården hade behövt för att ge bättre stöd till gravida med övervikt. Foto: Dzintra Dumbre/SVT

Övervikt bland gravida har ökat kraftigt i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av alla gravida kvinnor i länet lever med övervikt eller obesitas. Det ökar risken för komplikationer, både för mamman och barnet under graviditeten.

De senaste åren har övervikt bland gravida ökat i länet och i hela landet, enligt siffror från Socialstyrelsen.

– Jämtlands län sticker inte ut på något sätt. De som egentligen sticker ut är Stockholm, som inte har lika hög andel, säger Anette Bornhov, samordningsbarnmorska för region Jämtland Härjedalen.

Hur det kommer sig att hälften av länets gravida är överviktiga finns det ingen tydlig orsak till.

Mer kan göras för gravidas hälsa

– Det följer samma trend som det är i samhället i stort, så det är inte så konstigt egentligen att vikten då stiger, även bland gravida, säger Anette Bornhov.

Enligt henne kan mödravården inte ta hela ansvaret, men det finns mer som skulle kunna göras för att förbättra hälsan för länets gravida.

Hör henne berätta om behoven i videon ovan.

Socialstyrelsens siffror visar att i Jämtlands län är det 32 procent av gravida som är överviktiga vid inskrivningstillfället på BVC, och 18 procent har obesitas (fetma, eller kraftig övervikt). Övervikt under graviditet ökar risken för bland annat havandeskapsförgiftning, diabetes och högt blodtryck.

VAD ÄR BMI?

Vid första mötet med barnmorskan på BVC får man veta sin BMI, body mass index.

BMI är ett mått på förhållandet mellan längden och vikten och det används för att räkna ut om man har undervikt, normalvikt, övervikt eller fetma.

BMI är ett mått för vikten och inte för hälsan. För att bedöma hälsan i sin helhet behövs andra mätningar, till exempel blodtryck och vissa blodprover.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.