Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under det pågående Para-VM I Östersund samsas längdskidor och skidskytte på en av de arenor som redan håller världsklass. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Para-VM i Östersund samlar skidsporten – kommunen satsar stort som paraidrottsort

Uppdaterad
Publicerad

I fredags kväll invigdes Para-VM i längdskidor och skidskytte i Östersund. Och det är delvis under en ny organisation, där för första gången skidförbunden, FIS och IBU, står bakom arrangemanget som tidigare organiserats av internationella paralympiska kommittén.

Över skidstadion i Östersund vajar både internationella skidförbundets (FIS) och internationella skidskytteförbundets (IBU) flaggor. Och det har blivit möjligt eftersom Paraidrotten – som tidigare sorterats in under den internationella paralympiska kommittén – numera tillhör respektive förbunds organisationer.

– Vi tror att vi genom den här förändringen kan utveckla sporten och få fler deltagare, säger Olle Dahlin, som är på plats i Östersund och är president i det internationella Skidskytteförbundet, IBU.

Fler lockas

Även Bo Sköld, som är generalsekreterare i Parasport Sverige, ser många fördelar med den nya organisationen. Inte minst nyrekryteringen.

– Uppmärksamheten blir större och då kan fler attraheras av sporten och själva börja drömma om att kanske börja idrotta och kanske en dag stå där uppe på pallen.

För Östersunds kommun är Para-VM kulmen på en lång satsning att bli en av de främsta vinteridrottsorterna i världen för parasport. Hör mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.