Passivt Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Energikostnaden i så kallade passivhus ligger på hälften, jämfört med vanliga nybyggda hus. Det visar siffror från Östersund. Men trots att passivhus är effektiva så ligger Sverige efter.

Passivhus är kraftigt isolerade hus, där värmen i från luften cirkulerar och används inne i huset igen. På Regementsgatan i Östersund ligger ett passivhus med två lägenheter, de första som byggdes i Norrland. Nu visar siffror från energiförbrukningen att konceptet fungerar även i kallare klimat.

– Ja, det går att bygga passivhus även i Norrland, säger forskaren Itai Danielski på Mittuniversitetet. Under måndagen lade han fram en avhandling om hur man ska mäta energiåtgången i passivhus och där ingår en ettårig studie av huset på Regementsgatan.

År 2021 vill EU att alla nybyggda hus ska vara passivhus eller så kallade nära-noll-hus, men en rad länder inför redan kraven. I Norge är det nästa år som gäller, och i Trondheim byggs till exempel Nordens största bostadsområde med passivhus på Granåsen. Men i Sverige ligger man långt efter.

– Det går alldeles för långsamt. Regeringen och Boverket har inte hängt med i utvecklingen, anser Hans Eek på Passivhuscentrum.

– Vi ligger sist i Europa när det gäller utvecklingen av nya byggnormer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.