I Lex Mariaanmälan pekar Region Jämtland Härjedalen på flera brister som skedde när en patient tog sitt liv. Foto: arkiv, SVT

Patient skrevs ut från psykiatrin – tog senare sitt liv

Uppdaterad
Publicerad

En självmordsbenägen person skrevs in akut på psykiatrin, men redan dagen efter övergick vården i frivillig form. Senare hittades personen död.

I december förra året skrevs en person med historia av suicidförsök och pågående självmordstankar in på psykiatriska akutvårdsavdelningen i Östersund.

Redan dagen efter ansågs patienten vara i skick för psykiatrisk vård i frivillig form, varpå patienten då valde att skriva ut sig själv och avbokade uppföljning och vidare utredning med läkare.

Inga åtgärder vidtogs och senare hittades patienten avliden genom självmord.

Händelsen utreds

Nu har region Jämtland Härjedalen gjort en anmälan enligt Lex Maria.

I utredningen pekar regionen på flera brister i vårdprocessen, bland annat på otillräcklig samordning mellan sluten- och öppenvården.

I anmälan föreslår också regionen en rad åtgärder. Bland annat att både övergången mellan olika vårdnivåer förtydligas liksom rutiner kring suicidpreventivt arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.