Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det måste finnas ett stöd för att hantera det svar man får från testet”, det menar Gunnar Ersbo som är ordförande i Jämtgubben. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Patientföreningen: ”Mycket positivt att börja testa för prostatacancer”

Uppdaterad
Publicerad

Att Norra sjukvårdsregionförbundet fattat beslut om att rekommendera att organiserad prostatacancertestning borde införas i de fyra nordligaste länen välkomnas av patientföreningen Jämtgubben.

Tanken är att alla 50-åriga män i de fyra nordligaste länen ska få ett erbjudande att ta ett så kallat PSA-test, ett blodprov som kan visa på ökad risk för prostatacancer. På Jämtgubben, patientföreningen för män med prostatacancer i Jämtlands län, har man länge jobbat för att en testverksamhet borde införas.

– Det är mycket positivt och vi hoppas det kan komma igång snabbt. Sen måste det finnas ett stöd att få för att hantera svaret man får. Ett förhöjt PSA-värde innebär till exempel inte nödvändigtvis att man har cancer, men man behöver få hjälp att tolka och förstå. Det säger Gunnar Ersbo, ordförande i Jämtgubben.

Hör mer i klippet ovan.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.