Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var egentligen inte troligt att man skulle kunna få till den här bron” – hör tidigare centerpolitikern Per Söderberg om hur Vallsundsbron kom till. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Per Söderberg om Vallsundsbron: ”Största politiska frågan under min karriär”

Uppdaterad
Publicerad

I år fyller Vallsundsbron 25 år, och många menar att det är den före detta centerpolitikern Per Söderberg som enskilt betytt mest för att den till slut blev verklighet. Han minns kampen för bron mellan Frösön och fastlandet som den största politiska frågan under sin karriär.

– Jag var med om många andra stora frågor också, men Vallsundsbron är nog den största, säger han.

När Per Söderberg blev heltidspolitiker i Östersunds kommun 1989 fanns egentligen inte någon brofråga att driva. Men efter påtryckningar på gräsrotsnivå från ett antal eldsjälar inom hans parti bildades en brogrupp, som Söderberg ansvarade för.

Vallsundsbron 25 år

– Vallsundsbron har betytt så mycket för så många, inte minst kanske på den så kallade Annersia. Jag känner en stor tillfredsställelse över att ha varit med och kunnat påverka att den kom till. 

I klippet ovan minns han tillbaka på kampen för att försöka förverkliga en bro över Vallsundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vallsundsbron 25 år

Mer i ämnet