Enligt en anmälan som gjorts till Justitiekanslern är det en miss på Skatteverket som ligger bakom att en person blev felaktigt dödförklarad. Foto: Bengterik Busk/SVT Jämtland

Blev felaktigt dödförklarad – kräver skadestånd av staten

Uppdaterad
Publicerad

En person i Jämtlands län kräver skadestånd på 30 000 kronor av staten efter att ha blivit felaktigt dödförklarad av Skatteverket.

Efter flera nekade kortköp och andra bankrelaterade problem begav sig personen till banken för att få hjälp. Där gavs personen det förvirrande beskedet att hen var registrerad som avliden.

Enligt en anmälan som gjorts till Justitiekanslern är det en miss på Skatteverket som legat bakom det som hänt.

Sommaren blev förstörd

I sin anmälan skriver personen att sommaren och semestern blev förstörd och att det gått åt många timmar i telefon med olika myndigheter för att försöka föraklara situationen.

”Jag står fortfarande som död på en del ställen”, skriver hen i sin anmälan.

Nu begär alltså personen 30 000 kronor i skadestånd. Detta för att kunna resa bort med familjen och lägga det som hänt bakom sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.