Bilden är en genrebild och har ingenting med händelsen att göra. Foto: TT

Personal tog polisgrepp på demenssjuk

Publicerad

En anställd tog ett polisgrepp på en demenssjuk man. Därefter brottades han ner i sängen. Nu har vård- och omsorgsnämnden i Östersunds kommun gjort en Lex Sarah-anmälan.

Enligt anmälan ska två ur den ordinarie personalgruppen ha kommit in till mannens lägenhet på ett särskilt boende i Östersund. När de kom in var redan två andra ur personalen där.

De som kom in såg då hur en av dom tog ett polisgrepp om den demensjukes armar så att han böjdes framåt. Han hölls fast i ett låst läge så att han inte kunde röra sig.

Lade sig ovanpå honom

Enligt de två vittnena brottades sedan mannen ner av de två anställda. De lade sig ovanpå honom i syfte att lugna ner honom men de två som hade kommit in såg hur mannen blev rädd och inte förstod vad som hände.

Mannen har en demenssjukdom. I anmälan skriver kommunen att konsekvenserna av personalens agerande är svårbedömt men att han han ha upplevt rädsla och ångest.

Personal ska utbildas

I anmälan framkommer det att ordinarie personal nu initialt ska utbildas i mjukt självskydd. I fall det kommer ny personal ska så handlingsplaner tydliggöras och förklaras i samband med att arbetspassen börjar.

All personal ska även utbildas i värdegrund under 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.