PFAS svårt att sanera när det väl kommit ut

Publicerad

Att sanera miljögiftet PFAS från olika vatten i Östersund är inte gjort i en handvändning. I dag handlar det om att hitta spridningspunkterna och isolera dem.

– Vi avvaktar forskning som kan ge en fingervisning om hur man bäst sanerar, säger miljöchefen i Östersund, Ann-Charlotte Skoog.

En tydlig spridningskälla är Bynäset på Frösön. Där är det fortfarande Försvarsmakten som har ansvaret att åtgärda problemen.

– Men vi pratar med räddningstjänsten och med kultur- och fritid, som vi vet har ansvaret för två föroreningar, berättat Ann-Charlotte Skoog.

För räddningstjänstens del handlar det om en brandövningsplats i Furulund. Det är därifrån man misstänker att föroreningarna i Lillsjön kommer.

Kultur- och fritid ansvarar för skidstadion och skidåkarnas fluorvallor vet man sprider PFAS.

– Det handlar mycket om ett detektivarbete och hitta spridningspunkterna och sätta stopp på spridningen därifrån, säger Ann-Charlotte Skoog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.