I Häggån nordväst om Myrviken vill Peter Reeves bolag Aura Energy starta en vanadingruva Foto: SVT

Planen: Gruva i Myrviken inom fem år

Publicerad

Inom fem år hoppas det australiska bolaget Aura Energy ha startat en vanandingruva några kilometer nordost om Myrviken.

Området som är av intresse kallas Häggån 1. Här har Aura Energy provborrat efter uran i tio års tid. Men med ett uranbrytningsförbud i Sverige så skiftar bolaget fokus till vanadin, en metall med ökad efterfrågan.

– Priset på vanadin har ökat med 400 procent på kort tid. Vi spår att efterfrågan kommer att vara fortsatt stark, säger Peter Reeve, vd på Aura Energy.

Regeringen positiv

Vanadinet används i stora så kallade redox-flödesbatterier, batterier som lagrar energi från sol- och vindkraft i månader. Det är en så kallad innovationskritisk metall, där efterfrågan ökar. Den svenska regeringen beslutat att satsa pengar för att kartlägga förekomsten i Sverige.

En gruva i Häggån beräknas av bolaget ge många arbetstillfällen.

– I uppbyggnadsskedet räknar jag med omkring 1000 arbetstillfällen. Sedan behövs kanske 500 till själva gruvdriften, säger Peter Reeve.

Batterifabrik i området

Aura Energy har också planer på att bygga en fabrik för att tillverka batterierna i närheten av gruvan.

– En batterifabrik skulle också ge ett antal hundra arbeten.

Börslansering väntar

Men en investering i en gruva kostar stora pengar. Därför planerar Aura Energy att under 2018 starta ett särskilt bolag för just fyndigheten i Häggån. Det bolaget ska sedan lanseras på börsen i London eller Toronto.

– Om fem år hoppas jag att vi står här igen, men att det då är en gruva här, säger Peter Reeves.

Häggån är ett av de två projekt som Aura Energy arbetar med. Det andra är för en urangruva i Mauretanien. Bolaget har inga gruvor i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.