Vålådalen, där pojken försvann, är ett populärt friluftsområde. Foto: SVT

Försvunnen i timmar – gjorde allt rätt

Publicerad

Pojken som försvann under en fjällvandring i Vålådalen gjorde allt rätt. Nu hyllas han och hans familj av polisen.

Den tioårige pojken Sixten kom ifrån sitt sällskap på fjället vid tiotiden på söndagsförmiddagen när han ville gå i förväg längs leden man följde.

– Men av någon anledning kom han att gå åt helt fel håll, 180 grader åt fel håll. Det blev alldeles tokigt, säger Börje Öhman.

LÄS MER: Här hittades pojken – vandrare hörde rop

Ett trettiotal fjällräddare var under dagen på plats för att delta i sökandet till fots, med fyrhjulingar och med en crossmotorcykel.

”Ska ha en eloge”

Polisen kallade också in tre hundpatruller och flera helikoptrar deltog i sökandet. Det var just en helikopter som upptäckte Sixten efter många timmars sökande vid 18.30-tiden.

– Han hade inte gått så långt, för han anträffades ungefär 500 meter från den tältplats där de övernattat. Teorin är väl att han har känt att det inte blev bra och då stannade där, säger Börje Öhman.

TT: Det är ju ett helt korrekt beteende, dessutom?

– Ja, han ska ha en eloge om det är så. Jag har också gett beröm till familjen för att han var så bra utrustad, han var bättre utrustad än många vuxna på fjället.

Räknade med bli hittad

Alf Kjellström, naturbevakare vid Länsstyrelsen i Jämtland, är en av fjällräddarna som var med i helikoptern som hittade Sixten. Han berättar för TV4 Nyheterna att pojken hade gått ut på en sten i en å och vinkade åt helikoptern när den flög över området där han hittades.

– Han var kolugn. Han hade inte varit rädd, första timmen bara. Men han visste att han inte var så långt borta. ”Jag räknade med att bli hittad”, sade han, säger Alf Kjellström till TV4.

– Maten hade tagit slut. Han hade ätit minst hundra kråkbär, men det blev han inte mätt av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer