Michal Langner är ”team leader” från det nationella högkvarteret i Warszawa. Foto: Privat/Cecilia Uneram

Polackernas hemlängtan: ”Vill krama familjen och inte tänka på bränder”

Uppdaterad
Publicerad

De polska brandmännen rullar just nu hemåt genom Sverige och när SVT når styrkeledaren Michal Langner är det en upprymd röst som hörs genom telefonen.
– Nu vill vi bara hem och semestra med familjen, säger han förväntansfullt.

Det 139 man stora teamet anlände till Sveg för knappt två veckor sedan, och sedan dess har de dag för dag rest runt i mellansverige till den brandhärd som just då behövde deras insatser allra mest.

– Den största utmaningen var att förstå den svenska terrängen. Det har varit svåråtkomligt med få brandvägar att arbeta från, men vi har kämpat hårt för att vakta begränsningslinjerna. Särskilt i Kårböle kändes det extra viktigt, eftersom vi hade en hel by att skydda, säger Langner.

Fulla av adrenalin

Vid 13-tiden hade konvojen nyss passerat Gävle, och känslan av hemlängtan växte sig starkare för varje mil de närmade sig sitt hemland.

– Vårt främsta mål nu är att komma hem och krama våra fruar och barn och att få umgås med dem i lugnt och ro, berättar Langner.

– Vi är fortfarande fulla av adrenalin, och det hjälper oss att glömma hur utmattade vi faktiskt är. Nu ser vi fram emot att inte alls behöva tänka på skogsbränder på ett långt tag framöver, skrattar Michal Langner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer