I klippet berättar Maria Köning, kommunpolis i Östersund, om problemen med ungdomarna som umgås i centrum. Foto: SVT

Stökiga ungdomsgäng i centrum – polisen vädjar om föräldrars hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Skola, socialtjänst, polis och fritid har genom skolorna lämnat ut brev till föräldrar för barn och unga, eftersom många ungdomar samlas i grupper runtomkring Östersund Centrum. Hör Maria Könberg, kommunpolis, berätta om situationen i klippet ovan.

Barn runt 11 år och äldre befinner sig ute vid centrum i flera timmar. Maria Könberg, kommunpolis, säger att det kan uppstå bråk och att snatterier kan förekomma på platsen, speciellt då stora grupper samlas. Maria Könberg vill att föräldrar till unga ska veta var deras barn befinner sig både under och efter skoltid.

– Vi uppmanar att föräldrarna ska prata med sina ungdomar, därför den här miljön inte är den bästa i alla lägen, säger Maria Könberg.

Anledningen till brevet är också för att minska trängsel under corona.

– Vi ser i grupperingar på 50 till 80 personer, vilket inte är okej då rekommendationerna gäller alla, även ungdomar, säger Maria Könberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.