Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT följde med Lars Olosson och hans poliskollegor ut i Åres nattliv – hör dem berätta om det eskalerande kokainbruket på orten i klippet. Foto: TT/Polisen

Polisen: Drogerna eskalerar i populära skidorten Åre – ”Kokainpåsar inne på toaletterna”

Uppdaterad
Publicerad

I den populära skidorten Åre har bruket av kokain eskalerat, menar polisen. Men även andra droger är i omlopp.

– Vi uppfattar det som att det finns en god tillgång på droger här, säger Andreas Zehlander som är gruppchef vid polisen i Åre kommun.

Under vintersäsongen kommer tiotusentals turister till skidorten Åre. Här lockar skidbackar, men även ett rikt nattliv med restauranger, krogar och nattklubbar.

– Det förekommer droger, absolut, säger Andreas Zehlander.

Narkotikan och gängen

Något som blev tydligt när SVT följde med en polispatrull ut i nattlivet. Dagen innan hade en påse med misstänkt kokain hittats på ett dansgolv. Dagen efter hittades en påse med den misstänkta nätdrogen kristall mitt i byn vid en skidlift.

– Det är förskräckligt. Tänk om ett barn hade hittat det här och stoppat i sig det, säger Andreas Zehlander.

Turister kommer och går

SVT har kartlagt hur många som dömts för ringa narkotikabrott mellan januari 2021 och augusti 2022. I Åre kommun handlar det om sju personer i mål där narkotikabrottet var huvudbrottet. Samtliga fall rubricerades som innehav eller bruk av cannabis.

Men kartläggningen visar bara de som är folkbokförda i kommunen. Turister, som är på tillfälligt besök, syns inte i den statistiken.

– Vi tar så många prover vi kan, men utmaningen för oss är att befolkningen hela tiden byts ut. Så nästa vecka är det helt andra människor som är här, säger Andreas Zehlander.

130 anmälningar under 2022

Under 2022 upprättade polisen i Åre totalt 130 anmälningar om misstänkt ringa narkotikabrott.

Från 1 januari till mitten av februari i år har de upprättat 19 anmälningar om narkotikabrott genom eget bruk och nio brott som rör innehav.

För några veckor sedan gjorde också polisen husrannsakan hos två yngre personer i kommunen. Då fann de flera hundra gram av misstänkt cannabis och flera hundra narkotikaklassade tabletter.

Mitt i Åre by hittades en påse som polisen misstänker innehåller nätdrogen kristall. Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikan och gängen

Mer i ämnet