Myskoxen går omkring bland husen i Ljusnedal Foto: Privat

Skrämselförsök mot närgången myskoxe – kom nära skolbarn

Uppdaterad
Publicerad

En myskoxe har under den senaste tiden uppehållit sig i trakterna av Ljusnedal i Härjedalen. Nu försöker polisen skrämma iväg myskoxen.

Djuret har i flera års tid befunnit sig i trakterna av Funäsdalen. Men under den senaste tiden har den blivit lite mer närgången.

– Den har varit närgången och varit nära en flicka som skulle gå till skolskjutsen, säger Martin Trostemo, viltsamordnare på polisen till SVT Jämtland.

– Igår lyckades vi skrämma i väg den 500-600 meter, men i dag är den tillbaka så vi gör nya skrämselförsök.

Skrämselförsöken ska sen utvärderas innan polisen fattar beslut om ytterligare åtgärder behövs.

Enligt Hielke Chaudron på Myskoxcentrum så rör sig det här troligen om en tjur som liksom Brutus lämnade den vilda flocken för tre år sedan. Den tjuren har fått namnet Sam. Det är Stefan Anders Mörtbergs initialer, han arbetade i många år för myskoxarnas väl och ve.

Brutus blev nedsövd och flyttad till Myskoxcentrum men förhoppningen är att tjuren i Ljusnedal ska återvända till fjället.

Länsstyrelsen: ”Den går omkring ogenerat bland hus och på tomter.” Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.