Mats-Ove Edvinsson, tillförordnad polisområdeschef. Foto: SVT

Polisen har för många outredda ärenden

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i länet har fått utstå massiv kritik från medborgarna under året. Dessutom är högen med öppna polisanmälningar alldeles för stor.

Under förra året fick polisen i Jämtland in cirka 11.000 ärenden. Av dessa är 3.149 ärenden fortfarande öppna. Mer än var fjärde anmälan har inte avslutats.

Det är den sämsta siffran i hela region Nord, och innebär att högarna med outredda brott är höga i polisområde Jämtland.

Poliskrisen i norr

– Vi har nästan 3.200 öppna ärenden och det är för mycket, säger Mats-Ove Edvinsson, tillförordnad polisområdeschef. Vi borde, sett till vår storlek, ha ungefär 1.200 öppna ärenden.

Fler ärenden än vanligt

Under året har polisområde Jämtland hanterat fler ärenden än vanligt bland annat för att trafikbrott tillkommit i statistiken.

Samtidigt är polisen fortfarande mitt uppe i sin stora omorganisation, vilket tar både kraft och resurser. Dessutom är antalet utredare för få. Men faktum är att högen med ärenden som inte avslutats är för hög.

– Att komma ner till 1.200 öppna ärenden tror jag kommer ta rätt många år, men det är ett mål att jobba mot. Över 3.000 öppna ärenden, som vi har nu, är för mycket. Vi skulle behöva komma ner till 2.000 i alla fall, säger Mats-Ove Edvinsson.

”Vi ser i alla fall ljusglimtar”

Samtidigt finns det fler anställda i polisområdet i dag än vad det gjorde för ett år sedan.

– Det har varit ett tufft år för polisen, både nationellt och här i Jämtland så är det. Vi ser i alla fall ljusglimtar och vi är på väg åt rätt håll. Det handlar om att vi börjar kunna leverera våra medborgarlöften. Vi kommer att vara mer tillgängliga, säger Mats-Ove Edvinsson.

Måste strypa inflödet

Under året har missnöjet med polisen många gånger varit stort hos medborgarna i länet. Vi har berättat om hur polisen inte kommit när de larmats om allvarliga brott, att man ibland inte hittat till platser och hur människor runt om i länet upplevt att de inte har tillgång till polisen.

Nyrekryteringar och punktinsatser med hjälp av exempelvis pensionerade utredare ska förhoppningsvis minska högen med ärenden, men man vill också strypa inflödet.

– Det handlar om att inte få in saker i utredningssystemet som ganska lätt skulle kunna avslutas av poliser på plats. Men det handlar inte om att försämra kvaliteten. De utredningar vi gör är bra och vi har hög andel lagföringar på dom ärenden vi lämnar över till åklagare, och det är viktigt att bibehålla, säger Mats-Ove Edvinsson.

Under 2017 tror Mats-Ove Edvinsson att tillgängligheten till polisen kommer att öka och hans förhoppning är att medborgarna kommer att märka det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poliskrisen i norr

Mer i ämnet