Polis Foto: Johan Nilsson / TT

Polisen avlossade skott i jakt på fyrhjulingstjuv

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan klockan 02 natten till torsdagen fick polisen in ett larm om en pågående stöld av en fyrhjuling i Krångede. Stöldförsöket slutade i en biljakt där en polis avfyrade ett varningsskott.

Anmälaren ska ha skrämt bort två-tre personer som försökt stjäla en fyrhjuling.

Vid 03-tiden får polisen kontakt med ett fordon som misstänks ha med stöldförsöket att göra. Föraren av fordonet, en man i 20-årsåldern, försöker sen köra på en polis, och denna polisen avfyrar då sitt tjänstevapen och skjuter ett varningsskott.

Hur vanligt är det att polisen avfyrar ett varningsskott?

– Det är ovanligt. Det händer ju någon gång per år i hela Region Nord. Polisen har bedömt att ett varningsskott ska avfyras, men jag kan inte uttala mig om omständigheterna eftersom jag inte varit på plats, säger Börje Öhman, kommunikatör på polisens ledningscentral.

Polisen upprättar en anmälan om försök till grov misshandel.

Fordonet kör sedan i hög hastighet mot Östersund men kör ganska snart i diket. Mannen grips när han springer från fordonet. Såväl som försök till grov misshandel misstänks mannen även för stöldförsök.

Hundpatrull skickades till platsen

Hundpatrull kallas till platsen för att söka efter ytterligare gärningspersoner. Under hela natten och morgonen pågick arbetet för att hitta ytterligare gärningspersoner.

Vid 07.50, i samband med kontroll av ett fordon, grips ytterligare en man i  25-årsåldern som misstänks ha varit delaktig i stöldförsöket.

På torsdag förmiddagen letar polisen inte längre aktivt efter några mer inblandade i stöldförsöket.

Under dagen bestämmer sig dagåklagare Håkan Andersson för att anhålla båda männen. Mannen i 20-årsåldern som försökte köra på polisen anhålls misstänkt för grov vårdslöshet i trafiken, försök till grov misshandel och stöldförsök.

Den andra mannen anhålls misstänkt för stöldförsök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.