Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Larmsamtal från Jämtland hanteras initialt av polisens regionledningscentral i Umeå. Foto: SVT

Polisen valde att inte inleda sökinsats – 17-åring hittades död utomhus

Uppdaterad
Publicerad

Natten den 20 november förra året försvann en 17-årig pojke på en ort i Krokoms kommun. Föräldrarna anmälde honom försvunnen två gånger under natten utan att polis ryckte ut. Dagen efter hittas sonen avliden och en mordutredning inleddes i ett försök att ta reda på vad som hänt.

När föräldrarna inte kunde få fatt i sin son och misstänkte att något var fel kontaktade de polisen vid två tillfällen för att anmäla sonen försvunnen och be om hjälp av polisen i sökandet. Båda gångerna valde polisen att inte åka ut. Dagen därpå, vid lunchtid, hittas sonen avliden. Detta framgår i polisens händelserapport från natten.

Larm från Jämtland hanteras av polisens regionledningscentral i Umeå. Den aktuella natten jobbade Fredrik Nilsson som vakthavande befäl och var den som fattade besluten att inte inleda sökinsatser.

– Det saknades faktiska omständigheter som indikerade på att pojken skulle befinna sig i nöd, eller att det skulle vara fara för hans liv. Den informationen som vi fick presenterat var att han inte hade kommit hem, säger Fredrik Nilsson.

Tre dagar efter att pojken hittades startade en internutredning inom polisen, för att undersöka om polisen agerat korrekt. Den visade att polisen agerat enligt lag och sina egna regler för hur larm om försvunna personer ska hanteras.

Mordutredningen lades ner utan att någon hölls ansvarig och enligt obduktionsrapporten konstaterades 17 åringen ha dött av naturliga orsaker. Samtidigt kunde åklagaren som ledde utredningen inte utesluta att någon av oaktsamhet orsakat pojkens död.

SVT nyheter Jämtland har varit i kontakt med pojkens föräldrar inför publicering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.