Hur det ofta ser ut – och hur man vill att det ska se ut vid fjällvandring. Både bilderna är tagna sommartid i området kring Sylarna. Foto: SVT

Polisen varnar fjällbesökare: Se upp för snö och höga flöden

Uppdaterad
Publicerad

Se upp för snö och höga flöden. Sommaren i fjällen är inte alltid så somrig och det vill polisen göra människor uppmärksamma på.

Sommaren kommer senare i fjällen än övriga landet, och det kan vara svårt att föreställa sig att det fortfarande pågår snösmältning som leder till höga flöden i vattendrag och att det finns risk för snö och kyla mitt i juli.

Det har blivit mycket populärt att fjällvandra. Därför vill polismyndigheterna i fjällänen nu göra fjällvandrare och andra besökare uppmärksamma på att det inte är givet att det går att ta sig fram överallt, och att vädret kan vara kylslaget och oberäkneligt.

Polisens råd till dig som ska ut i fjällen:

• Förbered din vandring. Anpassa rutten och utrustning.

• Ta med karta och kompass. Lämna färdmeddelande.

• Förvara elektronik med batterier när kroppen. Tänk på att mobiltelefoner kan sluta fungera i kyla och att täckningen kan vara bristfällig.

• Håll dig om möjligt uppdaterad på vädret.

• Märker du att det blir ett väderomslag är det bättre att vända tillbaka.

Om du ändå råkar illa ut

Om du behöver akut hjälp larma polisen, via 112 om det är akut, annars 114 14.

Fjällräddare kallas ut när det föreligger fara för liv och hälsa. Det innebär att om du blir nödställd och i behov av akut hjälp så kan en fjällräddning vara aktuell.

Vid påkallande av hjälp när det inte föreligger fara för liv eller hälsa kan du själv få betala kostnaden för eventuell hjälp av transport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.