Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen varnar för förfinade bedrägerier Foto: SVT Jämtland

Polisen varnar för förfinade bedrägerier i Jämtlands län

Publicerad

Bedragarna filar ständigt på sina upplägg. Deras mejl eller sms blir allt trovärdigare. En man i länet har nyligen blivit av med en halv miljon efter ett oförsiktigt länkklick.

Det kommer ett sms där din bank skriver att du behöver göra en säkerhetsuppdatering. För att göra den krävs att du använder din bankdosa eller mobilt bank-ID.

När just det här senare inträffar gäller det att dra öronen åt sig. Bank-ID är generellt sett säkert, men du ska inte låta dig manipuleras.

– Man ska absolut inte klicka på någon länk när den kommer utan att man själv tagit initiativet, säger David Redin, bedrägeriutredare hos polisen.

Bedrägerimejl ser ut att komma från banken

Mer än en gång har polisen gått ut med information och varningar. Från början var bedrägerimejl inte så svåra att avslöja. Bland annat lämnade ofta brevets språkbehandling en hel del i övrigt att önska.

I dag är bedrägerierna mera genomarbetade. De mejl som skickas ut ser ut att komma från din bank.

– Den som får ett oväntat mejl från sin bank ska börja med att gå in på bankens hemsida för att se om det finnas aktuell information där. Annars kan man helt enkelt ringa banken. Vad som helst utom att klicka på länken och följa uppmaningarna, säger David Redin.

I början av IT-eran var bankerna ofta generösa mot kunder som försatt sig i knipa. I dag tonerna helt andra och en lurad kund kan få stå sitt kast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer