• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Jimmy Danielsson berömmer jämthunden Loffe efter ett björntest Foto: SVT

Populära björntester av hund

Uppdaterad
Publicerad

Om några veckor börjar björnjakten och se är det dags för älg. Många jägare passar nu på att testa hur jakthunden reagerar på björn.

Det är tidig morgon och nattfukten ligger kvar i gräset. Jämthunden Ferry gnäller ivrigt. Han vet att det är något på gång. Husse, Jonny Berg, har tagit med honom på ett björntest.

– Jag tänkte att det kunde vara kul att testa hur han reagerar på björn, säger Jonny Berg.

Det blir allt vanligare att testa sina hundar på hur de reagerar när de möter olika djur. Vid det här testet i Tjärnänge söder om Östersund, så utförs tester på björn, älg och vildsvin. Björntestet är det allra mest populära.

Testet går till så att hundarna släpps ut i ett hägn där en radiostyrd björn står gömd. Det finns också riktig björndoft på björnen. Hundarna reagerar mest på doften.

– Jag tror ju att de ser att det är en atrapp, säger Sten-Åke Rönnqvist, hundtestare. Men sen när de känner doften, så blir hundarna fundersamma om vad det är.

Ferry verkar inte särskilt rädd för björnatrappen. Han springer runt den och skäller. Ibland kommer han ganska nära. Men husse är nöjd.

– Ja, det gick ju jättebra, säger Jonny Berg. Han skötte sig bra och kom tillbaka på inkallning.

En annan ung jämthund som testar är Loffe. Han har stött på riktig björn förut, under älgjakten i fjol. Matte och husse ville se om reaktionerna fanns kvar.

– Vi ville se om han tyckte det var kul och om han visar något intresse för björn, säger matte Lina Andersson. Och han skötte sig jättebra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.