Populärt med veteranmoppar

I helgen var det dags för det årliga mopperallyt i Hammerdal.
– De är enkla farkoster, de går att laga med silvertejp och najtråd, säger Jon Nilsson som deltog.

Vid 10-tiden på lördagen började det knattra runt om i Hammerdal. Mitt i byn skulle man samlas för att därefter ge sig ut på en gemensam cruisingtur.

– I fjol vi bestämde oss för att ordna ett mopperally för första gången. Vi har ju kört mopeder allihopa, så då sa vi att vi måste göra någonting gemensamt, säger Jon Nilsson som är en av initiativtagarna.

– Så i fjol var det premiär, men då lade vi det lite senare, i anslutning till Joelmässan. Men då blev det så mycket att göra så i år bestämde vi oss för att ha det lite tidigare på året.

LÄS MER: Sixten: ”Så länge jag andas håller jag på med mopeder”

I fjol anslöt drygt 50 ekipage men i helgen var den styrkan halverad. Vädrets makter spelade förmodligen in. Under hela morgonen regnade det. Sedan var det också en folkracetävling i Gisselås, en mil bort.

– Oturligt nog så hade vi inte riktigt koll på varandras evenemang. Vi hade helst velat ha det på olika helger såklart men ibland krockar saker, säger Jon Nilsson.

Mest tid på skruvande

Under förmiddagen körde gruppen en liten cruisingtur genom byn. Sedan åkte man vidare för att äta lunch en bit utanför. Senare på eftermiddagen samlades alla i samhället igen för tävlingar och social samvaro.

– Man har ju alltid någon form av anknytning till en veteranmoped. Äh, det är roligt, säger Jon Nilsson.

Hemma har han fyra moppar. Men så många mil på dem blir det trots allt inte.

– Nä, det är mest en massa skruvande, säger han och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer