Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Östersunds stadsträdgårdsmästare Frida Larsson och projektledare Lars Staffansson inspekterar delar av den nya belysningen som nu sätts upp på Prästgatan i Östersund. I klippet berättar de om projektet. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Prästgatan i Östersund får ny gatubelysning: ”Mjuk och varm belysning”

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan har bytet av av gatubelysningen längs Prästgatan i Östersund kommit igång. Alla nuvarande stolpar kommer att grävas upp och armaturen kommer istället hänga i linor mellan husväggarna. Bytet av gatubelysning är ett stort jobb som kommer ta flera år att färdigställa.

Målet är att hela sträckan mellan Färgemansgatan och Österängsparken ska få ny belysning. Men än så länge finns inte finansiering till mer än tre kvarter från Stortorget till Postgränd.

– Vi börjar nu med infästning för linorna i väggarna och till våren ska de gamla stolparna grävas bort och ny el ska dras fram, berättar projektledaren Lars Staffansson.

Att alla lyktstolpar försvinner i samband med bytet av gatubelysning är något som välkomnas av såväl affärsinnehavare som chaufförer av lastbilar som levererar varor. Även snöröjningen underlättas.

Fokus på historiska hus

Förutom att den vanliga gatubelysningen byts ut så ingår det också i projektet att med hjälp av ljus skapa stämning.

– Några utvalda, kulturhistoriskt värdefulla, byggnader från olika epoker kommer också att få extra fasadbelysning för att framhäva dem lite extra längs Prästgatan, berättar stadsarkitekten Frida Larsson.

Stort behov av byte

– Belysningen som har varit här i många år är uttjänt. Det saknas reservdelar och det behövs verkligen en uppdatering, säger stadsarkitekten i Östersund, Frida Larsson.

Hör mer om designen på den nya belysningen och vad som kommer att hända med de gamla stolparna i klippet nedanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kan bli ett fortsatt liv för de klassiska gatlyktorna på gågatan även efter att de ersatts ny belysning. Stadsträdgårdsmästaren förklarar i klippet. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.