”Fyra butiker i länet släppte inte in oss”, säger Elsy Sandbom från PRO. Foto: SVT

PRO:s matkasse var billigare i Jämtland

Publicerad

Genomsnittspriset på kassen med utvalda varor som PRO handlat var 17 kronor billigare än i fjol. PRO konstaterar även att butikerna tar ett stort ansvar för kontanthanteringen.

PRO genomförde sin prisjämförelse den 23 november 2017. Totalt fick 38 stora och små matbutiker besök av PRO-medlemmar som kontrollerade priset på 34 förutbestämda basvaror och 17 ekologiska varor. Fyra butiker i länet nekade PRO att göra sin prisjämförelse.

Tråkig inställning

– Det är en mycket tråkig inställning, säger Elsy Sandbom konsumentansvarig PRO Jämtlands län.

PRO delade in butikerna i tre grupper; stormarknader, större butiker och mindre butiker. I samtliga grupper fanns den billigaste butiken i Östersund.

Butiker kan vara dyra på andra varor

– Det kan vara så att en butik ligger väldigt lågt på vanliga basvaror, men högt på mer ovanliga varor som till exempel O´boy, säger Elsy Sandbom.

Totalt i landet fick 750 butiker besök av 1000 medlemmar. Det visade sig  att prisskillnaden mellan den dyraste och billigaste kassen  i landet är hela 500 kr. Dyraste kassen finns i Uppsala med priset 1 247 kronor och den billigaste finns i Halmstad för 739 kronor. En genomsnittspris för kassen länet var 988,07 kronor.

Många vill använda kontanter

PRO har undersökt butikernas inställning till kontanter, om det finns möjlighet att ta ut kontanter och att det går att använda kontanter alla öppettider.

– Vi är uppriktigt glada över att livsmedelsbutikerna är så lyhörda för sina kunder, säger Elsy Sandbom. Många föredrar att använda kontanter när de handlar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer