Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Linnea Swedenmark om protesten mot mindre pengar till Jämtlands naturreservat, och hur hon hoppas politikerna reagerar när hon lämnar över listan med hundratals namn. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Hundratals sluter upp i Linneas kamp för Jämtlands naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Linnea Swedenmark har startat en protestlista mot regeringens beslut om att kraftigt minska anslagen till Länsstyrelsen Jämtlands läns naturvårdsbudget 2023.

Nu är listan uppe i nästan 500 namn vilket är många fler än vad hon trodde.

–  Mitt mål var egentligen 300 underskrifter men det visade sig vara väldigt många som ville protestera, säger Linnea Swedenmark, tidigare talskrivare för Socialdemokraterna.

Här kan du läsa mer om vad Länsstyrelsen Jämtlands läns minskade anslag innebär.

Regeringsbeslutet gäller inte bara Jämtlands län.

–  Det har varit en hel del som hört av sig som bor på andra platser i Sverige och undrar om de kan göra något för att protestera, säger Linnea.

SVT har tidigare rapporterat att anslagen till Jämtlands län har minskat med 70% för år 2023. Något som kan leda till bland annat att den utrotningshotade fjällräven får minskad stödutfodring och att ved och annat underhåll vid vindskydd och rastplatser riskerar att dras in.

I klippet berättar Linnea Swedenmark varför hon startat protestlistan och vad hon hoppas att den ska leda till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.