Anna Gudmarsdotter, sjuksköterska och facklig företrädare för Vårdförbundet på Intensvvårdsavdelningen i Östersund Foto: SVT

Protestmöte på Intensiven mot nya avtalet

Publicerad

Protesterna mot att Region Jämtland Härjedalen sagt upp de lokala avtalen fortsätter, i eftermiddags var det personalen på Intensivvårdsavdelningen vid Östersunds sjukhus som samlades till möte.

– Det började med att en undersköterska skrev ett inlägg på sociala medier om den oro vi känner, säger Anna Gudmarsdotter som är sjuksköterska och även facklig företrädare för Vårdförbundet.

Hon berättar att man på IVA har samma bemanning dygnet runt och att i stort sett alla undersköterskor och sjuksköterskor jobbar natt i olika utsträckning. Idag har man ett lokalt avtal med kortare arbetstid.

”Många funderar på att söka nytt jobb”

– Det behöver vi för att kunna återhämta oss, säger Anna Gudmarsdotter.

Fackförbundet Kommunal och Vårdförbundet har skickat ut en enkät där man bland annat frågar medlemmarna på IVA om deras framtid.

– Vi har inte fått in alla svar än, men av de vi fått så är det många som funderar på att söka nytt jobb.

Ingen överenskommelse nåddes

I ett pressmeddelande som Region Jämtland Härjedalen skickat ut idag står det bland annat:

Sedan november 2019 har förhandlingar skett med Vårdförbundet och Kommunal kring ett nytt avtal om arbetstidsmodell utan att nå en överenskommelse. Detta medför att Allmänna Bestämmelser kommer att tillämpas i sin helhet vad gäller bland annat anställningsvillkor och ersättningar. Allmänna Bestämmelser är inget nytt inom Region Jämtland Härjedalen, utan tillämpas redan på neonatalavdelningen och på hela område kvinna.

– Vi vill kunna göra en rättvis bedömning och värdera våra medarbetare lika. Nu får vi en bra plattform för att kunna skapa enhetliga och likvärdiga arbetsvillkor för alla medarbetare som har obekväm arbetstid, skriver HR-direktör Krister Eriksson i pressmeddelandet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer