Ella Rolandsson lär ut danssteg till föräldrarna i bära baby-dag. Foto: SVT

Pröva-på-dans för barn skapar lugn och trygghet

Uppdaterad
Publicerad

En grupp unga mammor stretchar för fullt inne i danslokalen på Körfältet i Östersund. Det hörs joller och glada läten från de yngsta deltagarna. Bära baby-dansen ska precis dra igång.

Under fyra onsdagar har föräldrar som varit intresserade av att pröva på att dansa med sitt barn i bärsele eller sjal, fått chansen att lära sig hur man, ur ett ergonomiskt perspektiv, bär sitt barn korrekt – samtidigt som dansen och musiken bjuder till endorfinkickar.

Camilla Olofsson är verksamhetsutvecklare på NBV MittSverige. Hon har tidigare hållit i workshops och studiecirklar i babypottning, ergonomiskt bärande och föräldraskap när hon kläckte idén om bära baby-dans.

– Kunskapen är här för att stanna och är ingen kortsiktig trend: kunskapen om att bära sitt barn på ett sätt som gör att det blir bekvämt och inte betungande, säger Camilla Olofsson.

Har flera fördelar

Att bära sitt barn i sjal eller bärsele har fler fördelar. Främst främjar den anknytningen mellan förälder och barn när det är hud mot hud kontakt. Dessutom främjar den också sömn, amning, ”må-bra-hormoner” samt kommunikation.

Åsa Pettersson är en av de unga mammorna som deltagit vid samtliga fyra prova-på-tillfällen av bära baby-dans. Hon, tillsammans med sin sju månader gamla dotter Tuva Häggström, har båda haft stor glädje av träffarna.

Hur tycker du att det gått med koreografin?

– Jag har aldrig kört koreografi förut. Varje danssteg bryts ner i flera steg, vilket är jättesvårt att komma ihåg ibland.

Till våren planeras en ny termin av bära baby-dans till föräldrarnas stora förtjusning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.