Provtagning visade på risk för prostatacancer – följdes inte upp

Publicerad

En man i Östersund fick diagnosen prostatacancer med spridning, två år efter att provtagning tydligt visat på risk för just prostatacancer. IVO lämnar dock anmälningen utan åtgärder.

Provtagningen på en patient vid Odensala hälsocentral i Östersund 2014, visade på ett kraftigt förhöjt PSA-värde. PSA är en mycket betydelsefull kemisk markör vid provtagning för prostatacancer.

Läkaren signerade provsvaret, men gjorde inget mer. Drygt två år senare konstaterade vården att patienten hade prostacancer, som spridit sig i kroppen.

Det gjordes en lex Maria-anmälan om allvarlig vårdskada, som nu IVO (Inspektionen för vård och omsorg) tagit ställning till. IVO avslutar ärendet utan några åtgärder, eftersom man anser att vårdgivaren vad de ska för att utreda och anmäla händelsen samt förbättrat rutinerna.

Vårdgivaren har även granskat den aktuella läkarens hantering av andra patienter och kommit fram till inga andra fel begåtts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer