Antalet svenska rättegångar som ställs in på grund av att vittnen drar sig ur har nästan fördubblats sedan 2009, visar siffror som Domstolsverket tagit fram åt Sveriges Radios Kaliber. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rädda vittnen stoppar rättegångar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet svenska rättegångar som ställs in på grund av att vittnen drar sig ur har nästan fördubblats sedan 2009, visar siffror som Domstolsverket tagit fram åt Sveriges Radios Kaliber.

2009 ställdes 421 rättegångar in av just den orsaken – i fjol var motsvarande siffra 736.

Många fall av misstänkta brott avbryts redan i förundersökningsskedet på grund av att vittnen får kalla fötter, visar Kalibers enkätundersökning med 60 polisutredare i landets större städer.

”Det har blivit vanligare att ”vanliga” personer inte vill prata med polisen eftersom de vill undvika eventuella problem”, svarar en av polisutredarna.

– Det finns fall där vittnen och den misstänkta går in genom samma dörr och sitter i samma korridor. Det känns kanske inte så bra för det vittnet. Vi skulle kanske kunna titta på det lite mer och ge mer stöttning, säger Malmöpolisen Anders Nilsson till radioprogrammet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer