Hör Ida Östman berätta om hur kontaktsjuksköterskan gav henne trygghet och hopp under cancerbehandlingen.

Rädsla och dödsångest byttes till trygghet

Publicerad

Kontaktsjuksköterskorna på onkologmottagningen vid Östersunds sjukhus blev Ida Östmans räddning när hon drabbats av cancer. De gav henne hopp och omtanke när hon fick behandling för cancer.

Under julfirandet i fjol hemma i Pilgrimstad kände Ida Östman en knöl i bröstet. Hon kontaktade hälsocentralen som avfärdade hennes oro.

– De sa att det hängde ihop med att jag nyligen fått barn, berättar Ida Östman som är 33 år.

Fick cancerbesked

Ida gick tillbaka och i april kom beskedet att det var bröstcancer. Det blev operation och sedan cytostatikabehandling, behandling med cellgift,  på onkologenmottagningen. Ida ryser till vid minnet av den första behandlingen, och tankarna på döden.

Men kontaktsköterskan gav henne trygghet. Ida tycker det märks tydligt att kontaktsjuksköterskorna har utbildats i att se alla som berörs av hennes sjukdom.

”Full koll på oss”

– Man känner sig hemma. De vet vem min dotter,  sambo, svärmor och mamma är. De har full koll på oss.

Ida önskar att det gick att få kontakt med någon av kontaktsjuksköterskorna utanför kontorstid. Behandlingarna kan ge jobbiga biverkningar, och frågor och oro kommer krypande när som helst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer