Nu är det klart: Ragunda kommun blir geopark

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att Ragunda kommun utnämns till nationell geopark. Detta efter beslut av Sveriges geologiska undersökning, SGU. Det är hela kommunen som får geoparkstatus inte bara området runt Döda fallet.

– För kommunen betyder det här väldigt mycket, säger projektledare Peter Ladan.

Det är Sveriges geologiska undersökning, SGU, som 25 januari fattade beslut om att Ragunda kommun ska godkännas som nationell geopark: Geopark Indalsälven, som trots namnet omfattar hela kommunen.

Geoparken blir den andra i sitt slag i landet efter Geopark Siljan i Dalarna.

Förhoppningen från Ragunda kommuns sida är att utnämningen så småningom om även ska leda till status som global geopark under Unescos paraply.

Men i första hand hoppas kommunen att utnämningen till nationell geopark ska ge ett uppsving för besöksnäringen, där Döda fallet bara kommer att vara ett av flera besöksmål inom parken.

SVT: Länge kämpade ni i Ragunda för att Döda fallet skulle bli världsarv, men nu blev det istället en geopark. Vad tänker du kring det?

– Ja det är både och. För det första har vi inte gett upp att bli världsarv i framtiden, men att vi nu blir geopark ser jag som ett bra steg framåt. Dels för att det har blivit en mycket snabbare process, och det är helt fantastiskt. Det andra är att världsarv var kopplat till Döda fallet som plats men geoparken omfattar ju hela vår kommun och det är ju mycket bättre. Det är ett större område och ger oss större möjligheter till utveckling i framtiden, säger projektledare vid Geopark Indalsälven Peter Ladan,

Invigningen av geoparken beräknas bli i sommar.

Hör projektledare för Geopark Indalsälven Peter Ladan kommentera det hela i videon ovan.

Vad är en geopark?

Kortfattat är en geopark ett område där man vill skapa hållbar regional tillväxt genom att samordna och koordinera geologiska besöksmål, arbeta med naturvårdsfrågor som rör de geologiska besöksplatserna, stödja forskning och utbildning och sprida kunskap om geologi till allmänheten.

En geopark konkurrerar inte med andra icke-geologiska besöksmål som finns i området. Den lokala geologin kan istället fungera som en röd tråd i ett annars spretigt utbud av besöksmål.

Internationella nätverk av geoparker har funnits sedan 2004, och sedan 2015 ingår geoparker med internationella geologiska värden som en del av UNESCO:s geovetenskapliga program IGGP (International Geoscience and Geoparks Program).

Det finns en rad olika kriterier som de ingående geoparkerna måste uppnå för att få statusen som geopark inom UNESCO:s ramar. UNESCO har även en regelbunden uppföljningsprocess som säkerställer att de ingående geoparkerna fortsatt når upp till de krav och riktlinjer som finns. I Sverige finns det idag (2021) ingen UNESCO global geopark, men Platåbergens geopark håller på att få sin ansökan utvärderad.

(källa: SGU)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.