Foto: SVT

Ragunda missar statliga pengar till skolan

Uppdaterad
Publicerad

Ragunda kommun ser allvarligt på att över 40 procent av eleverna inte är behöriga att börja gymnasiet. Nya förslag är på gång trots skral kassa.

Skolverkets siffror visar att 40,6 procent av eleverna i Ragunda kommun inte har betyg som räcker för att gå en gymnasieutbildning.

– Det är inte en rolig läsning, säger Jenny Palmquist (S), ordförande i barn- och utbildningsutskottet. Vi tar det på stort allvar.

Resursbrist hindrar ansökan

Pengar är förstås en viktig pusselbit att få fler elever med godkända betyg, och det finns statliga pengar att söka.

– Men vi kan inte lägga in de pengar, den medfinansiering som krävs. Vi har inte heller den administration, den personal som ska hantera ansökningarna. Det är den lilla kommunens dilemma.

Jenny Palmquist (S) arbetar med uppföljning kring skolans resultat och mål. Foto: SVT

Jenny Palmquist säger att beslutet att bilda ett barn- och utbildningsutskott gör det möjligt att ha en bättre kontroll på var det brister.

– Vi kan ha en uppföljning som vi inte hade tidigare.

Trots mager kassa har Ragunda kommun konkreta åtgärder på gång. Utbildade lärare är viktigt för att höja kvalitén i skolan.

– Det ska gå att ansöka om pengar, stipendier om anställda vill studera till lärare, säger Jenny Palmquist (S).

Beteendevetare som avlastning

Förvaltningchefen Maria Renvall har lagt ett förslag till politikerna som ska ge lärarna mer tid till undervisning.

Maria Renvall vill ha beteendevetare i skolan Foto: SVT

– Jag skulle vilja ha beteendevetare i skolan som kan avlasta lärarna. Beteendevetarna kan ta mycket av det sociala kring eleverna så lärarna kan ägna sig åt undervisning, säger Maria Renvall.

TV: Se inslaget här i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.