Ewert Ljusberg berättar om vem han tror skulle passa som president i Republik Jämtland Foto: SVT

Inget presidenttal när Storsjöyran ställs in: ”Ett tecken på att vi bryr oss om varandra”

Uppdaterad
Publicerad

I 30 års tid har Ewert Ljusberg, Republiken Jämtlands tredje president, hållit det traditionella befrielsetalet vid midnatt på Storsjöyrans lördag. I år ställs dock Storsjöyran in, och det blir inget tal – något som Ewert Ljusberg tycker är helt rätt.
– Det är ett tecken på vi bryr oss om varandra, säger han.

Efter en bilolycka i vintras är det dock oklart om han hade kunnat genomföra talet som tänkt även om festivalen hade blivit av.

– Jag kämpar på med rehabiliteringen och vi får se vad som händer, säger Ewert Ljusberg på frågan om hur han mår efter bilolyckan.

Det var i december som olyckan var framme och Ewert hamnade på sjukhus en lång tid efter. Idag har han fått komma hem men kämpar fortfarande med men från olyckan.

Osynlig fiende

Ett vanligt år hade Storsjöyran genomförts, men i år har allt ställts på sin spets och så även Yran.

– Inte kan vi ha en Storsjöyran och utsätta andra för risker när det finns en osynlig fiende ibland oss. Så jag tycker att det är bra. Det är ett tecken på vi bryr oss om varandra, säger Ewert Ljusberg.

30 år som president

1989 blev han president för Republiken Jämtland och har sedan dess arbetat på med sin titel. Efter olyckan i vintras har människor börjat diskutera om vem som skulle kunna efterträda honom som president.

Vem Ewert själv tycker skulle passa som efterträdare berättar han om i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer