Foto: Privat

Rättegången om kanotolyckan på Ånnsjön inleds

Publicerad

Den ledare som var ansvarig för konfirmationslägret vid Ånnsjön, då två pojkar skadades allvarligt i det iskalla vattnet, står åtalad för vållande av kroppskada.

Det var förra sommaren som 15-årige Leo från Sollentuna var på ett konfirmationsläger i Åre. Han och flera kompisar var ute och paddlade i jämtländska Ånnsjön när deras kanadensare plötsligt började ta in vatten.

– Pojkarna försökte ösa ur vattnet men till slut kantrade den och de föll i, berättar Linn Wågberg, mamma till Leo.

Hittades med hjärtstopp

Leo bestämde sig för att simma till land. Men vattnet var kallt, riktigt kallt. Det var bara runt fyra grader och Leo hamnade fort under vattenytan på grund av nedkylning

Det dröjde två timmar innan han hittades och då hade han drabbats av hjärtstillestånd. 

Kroppstemperatur på 14,5 grader

Efter timmar av ”olidlig väntan” fick familjen besked att Leo transporterats till norska Trondheim för vård. När han kom till sjukhuset hade han en kroppstemperatur på endast 14,5 grader.

Leo hölls vid liv – men familjen kunde inte andas ut.

– Vi kunde inte i vår vildaste fantasi förstå hur illa det var. Det tog över sex timmar innan man fick igång hans hjärta, och syrebristen och det långa hjärtstoppet gjorde att alla inre organ sviktade och hans hjärna fick utstå väldiga påfrestningar.

Anser att olyckan kunde ha undvikits

Sonen överlevde den allvarliga olyckan. Mamma Linn menar att den kunde ha förhindrats och att konfirmanderna aldrig skulle fått ge sig ut på sjön.

– Olyckan har fått sådana fruktansvärda konsekvenser och kunde med små medel ha undvikits, säger hon och fortsätter:

– Pojkarna lämnades utan uppsikt och hade ingen våt- eller torrdräkt och det var iskallt i vattnet. Det känns fruktansvärt att min son har förlorat så mycket av sitt liv för att man inte tänkte till.

Leo lider idag av bestående muskel- och nervskador.

Idag inleds rättegången

Rättegången hålls i Attunda tingsrätt i Sollentuna. Rätten ska pröva om lägerledaren kan hållas ansvarig för vållande till kroppsskada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kanotdramat på Ånnsjön

Mer i ämnet