Rättstvist kring bubblande vin av björksav

Publicerad

Företaget som tillverkat bubblande vin av björksav under flera år i Östersund stämmer nu ett konkurrerande bolag. Det gäller bland annat vem som har rätten till domännamnet Sav.se.

Insamlandet av björksav har precis avslutats i gränstrakterna mellan Östersunds och Ragunda kommun. I år mer än någonsin tidigare, totalt 105 kubikmeter med sav.

Hundratals dunkar utplacerade intil varsin björk. Totalt samlades 105 000 liter in den här våren. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Det mousserande vinet med namnet Sav var under flera år en profilprodukt för Östersund och länet. Men Björksavsprodukter i Åre AB, som producerade drycken, fick svårt att få ihop ekonomin och likviderades, det vill säga avvecklades under 2018.

Återuppstod under nytt namn

Men inkråmet i bolaget, och alla rättigheter till varumärken och avtal hade redan 2016 köpts av en företagare som ville driva verksamheten vidare under namnet Savhuset i Åre AB.

Under resans gång kom också en andra delägare in. Men när de blev oense hur bolaget skulle drivas skildes deras vägar och den förste företagaren köpte då tillbaka alla aktier i bolaget.

Två savtillverkare

Men vad som inte följde med i affären, skulle det visa sig, var domännamnet Sav.se som den andre företagaren i samband med försäljningen skrivit över på sitt eget bolag, Sav Sales and Marketing AB. Ett bolag som senare också började tillverka björkbubbel. Under samma namn dessutom – Sav.

Stämning inlämnad

Ägaren av Sav Sales and Marketing vill inte ställa upp på en intervju och ställer sig frågande till anklagelserna men välkomnar samtidigt en utredning om något gått felaktigt till.

Peter Mosten var med och startade, och var huvudägare, i det ursprungliga bolaget som tillverkade Sav. Nu arbetar han för Savhuset i Åre AB. Hör i klippet varför de nu stämmer sin konkurrent för bland annat trolöshet mot huvudman eller behörighetsmissbruk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer