Reflexerna räddar även i stan

Publicerad

Höstmörkret har sänkt sig och för våra ögon höljt cyklister och gångtrafikanter i ett omslutande dunkel. Reflexer är något man ska ha på sig i stället för att lämna kvar dem hemma på hatthyllan.

Alla kan vi utan ansträngning få tag på reflexer att fästa vid kläderna. Även om man knappast kan hitta någon med ett uttalat motstånd mot reflexer så är det långt i från självklart att alla bär dem.

– Unga killar är svåras att övertyga. De tycker inte att det är tufft att bära reflexer, säger Stig-Björn Sundell på Motormännen Jämtland.

Ju mer desto bättre

Om någon vecka drar de igång ännu en av sina regelbundna kampanjer. Och reflexer i olika fasoner delas ut till alla som vill ta emot.

Många kan nog tänka sig att ha en bricka i fickan som man kan hänga ut. Men räcker det?

– Både ja och nej. En bricka eller ett band runt armen är väldigt mycket bättre än att inte ha någon reflex allt. Men här gäller ju mer desto bättre, menar Stig-Björn.

Reflexvästar populära

Något som definitivt slagit igenom på senare år är gula reflexvästar. Stig-Björn säger att de flitigt används ute på landsbygden där belysning som regel är sämre och bilarna passerar snabbare.

– Vår största pedagogiska utmaning är att få folk att använda reflexer inne i stan. De tror att de syns, men så är det ju inte.

– Särskilt vid övergångsställen kliver man bara ut och räknar med att bilarna ska hinna stanna.

Men det är till liten glädje för dem som blir påkörda att de faktiskt hade lagen på sin sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.