Mjölkproducenter får 90 procent av Norrlandsstödet. Foto: TT

Regeringens förslag: 100 miljoner mer till norrländskt jordbruk

Uppdaterad
Publicerad

I budgetpropositionen för 2018 har regeringen höjt Norrlandsstödet med 100 miljoner kronor. Det är pengar som ska gå till lantbruket, till största delen till mjölkbönderna.

Idag ligger stödet på 318,67 miljoner kronor och 90 procent går till mjölkproducenterna. Stödet går till områden som EU definierar som ”arktiskt jordbruk”, i praktiken från Värmland och norrut. Enligt LRF (Lantbrukarnas riksförbund) har det inte alls höjts i takt med inflationen, och det finns en trend med sjunkande lönsamhet och produktion.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht säger i ett pressmeddelande att en höjning av Norrlandsstödet är nödvändig för att jämna ut inkomstskillnaderna som orsakas av svårare klimat och längre avstånd för lantbruket i norr.

LRF: ”Stort signalvärde”

– Dagens besked är inte bara viktigt ekonomiskt för hårt prövade lantbruksföretag, det har också stort signalvärde. Regeringen menar faktiskt allvar när man pratar om en ökad livsmedelsproduktionen i hela landet, säger Håkan Nilsson som är ordförande för LRF Jämtland i pressmeddelandet.

Budgetpropositionen bygger på en överenskommelse mellan den socialdemokratiska regeringen och Vänsterpartiet, men ett ökat stöd måste också godkännas av EU-kommissionen, och förhandlingar om detta har nu påbörjats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.