Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Undersköterskan Natalie Lind hjälper patienter att börja ta blodtryck på sig själva i hemmet. I klippet berättar hon hur detta går till. Foto: April Caarph/SVT

Högtryck i Backe när regionen lär patienter att ta blodtryck: ”Vissa har nio mil enkel resa”

Publicerad

Regionen vill föra vården närmare sina patienter och som en av de första regionerna i landet erbjuder de nu egenmonitering som ett digitalt stöd som egen vård. I veckan besökte de bland annat Backe hälsocentral i Strömsund för att lära ut hur man kan ta blodtrycket hemma och på så vis slippa uppsöka vård.

Det har knappt gått en timme sedan Backe hälsocentral slog upp dörrarna för drop in av egenmonitorering på torsdagen. Det är allt fler patienter som vill ta del av digitala hjälpmedel som finns, vilket bland annat handlar om att ta sitt eget blodtryck och registrera detta i en app på telefonen.

Viktigt att lära sig mer om sitt mående

Undersköterskan Natalie Lind ser positivt på att patienter väljer att lära sig mer om sin hälsa.

– Det är viktigt att man kan ta ett större ansvar själv och se när saker och ting avviker, säger hon.

I klippet visar Natalie Lind hur egenmoniteringen går till på sin kollega Linda Jakobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.