Region Jämtland Härjedalen har avslutat förhandlingarna med Vårdförbundet. I klippet berättar Roger Bergebo, ordförande för Vårdförbundet i Jämtlands län, om hur han ser på det nya avtalet. Foto: SVT

Regionen och vårdförbundet överens om nytt arbetstidsavtal

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i höstas har Region Jämtland Härjedalen och Vårdförbundet förhandlat om arbetsvillkoren inom vården. Nu har de båda parterna kommit överens om ett nytt arbetstidsavtal som de hoppas ska skapa en bättre arbetsmiljö.

Det nya arbetstidsavtalet innebär kortare arbetstider för alla barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor inom dygnet-runt-verksamhet inom hela hälso- och sjukvården. Maria Söderkvist, Hälso- och Sjukvårdsdirektör på Region Jämtland Härjedalen, ser positivt på det nya avtalet.

– Det är bra att vi har kommit överens och att våra medarbetare får större möjlighet att återhämta sig. Det innebär att vi för möjlighet att stärka verksamheternas kvalité och jag hoppas att det här ska göra Regionen till en mer attraktiv arbetsplats där fler vill arbeta, säger hon. 

Börjar gälla i höst

Att personalen få kortare arbetstider betyder att fler personer kommer att behövas för att bemanna de olika verksamheterna. Regionens ambition är att de sänkta arbetstiderna inte ska påverka bemanningen av verksamheterna negativt och därför håller man på att ta fram en plan för hur finansieringen av de ökade kostnaderna inom verksamheten ska gå till.

Det nya avtalet börjar gälla den 1 oktober 2021 och ska implementeras successivt. Vid årsskiftet 2022 ska samtliga berörda verksamheter ha övergått till det nya avtalet.

Region Jämtland Härjedalen för fortfarande förhandlingar med Kommunal för att komma överens om ett nytt lokalt arbetstidsavtal.

Även Vårdförbundet välkomnar det nya avtalet. I klippet ovan berättar Roger Bergebo, ordförande för Vårdförbundet i Jämtlands län varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.