Regisserade övergrepp på barn – nu ska fallet upp i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

I tingsrätten dömdes mannen för att via internet beställt sexuella övergrepp på barn på filippinska småbarn. Nu ska fallet upp i hovrätten.

Det var i början av året som mannen dömdes i Östersunds tingsrätt. Tingsrätten slog fast att han bland annat beställt och regisserat grova våldtäkter och sexuella övergrepp mot barn. Barnen var spädbarn upp till nioårsåldern och fanns på Filippinerna.

I tingsrätten förklarade den 39-årige mannen att han varken kunde erkänna eller förneka grov våldtäkt mot barn. Han berättade att han visserligen tagit kontakt med personer via internet och föreslagit handlingar som skulle utföras. Han har också betalat dessa personer och sedan spelat in själva skeendet. Men enligt honom var han inte gärningsman utan det var de människor som utförde själva handlingarna.

14 års fängelse

Tingsrätten ansåg dock att han var skyldig. I februari dömdes han till 14 års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn. Domen överklagades dock och nu ska alltså fallet upp i hovrätten.

Förhandlingarna beräknas ta sex dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.