Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Rydeborg och Erica Roos från Länsstyrelsen elfiskar efter regnbåge i Billstaån utanför Hackås. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Regnbågar stör Storsjöns harrlek – vandrar upp i bäckar och försöker leka

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtland har under de senaste veckorna inventerat förekomsten av regnbåge i de bäckar och åar runt Storsjön där harren just nu vandrar upp och leker.

– Det har ju pratas tidigare om att folk sett regnbåge i bäckarna, men vi ville dokumentera och se det med egna ögon, säger Anders Rydeborg, fiskbiolog på Länsstyrelsen i Jämtlands län. 

Laxfisken regnbåge är ingen fisk som finns naturligt i Sverige, utan kommer ursprungligen från Nordamerika. På de platser där man hittar regnbåge har de antingen planterats ut eller rymt ur en fiskodling, vilket är fallet i Storsjön.

Anders Rydeborg och Erica Roos från länsstyrelsen har nu med hjälp av elfiske inventerat eventuell förekomst av regnbåge i de bäckar och åar runt Storsjön där harren just nu leker.

Rymningen från fiskodlingen i Hoveberg

Skrämmer harren

Den gängse bilden har varit att regnbågen inte påverkar de naturliga fiskbestånden så mycket. Eftersom den är uppfödd i fångenskap så ska den sakna den naturliga driften att söka sig upp i bäckar och åar på våren för att leka.

– Det är inga enorma mängder, men vi har fångat regnbåge som är både rom- och mjölkestinna så de är ju där för att leka. Den största var på sju kilo, så den var i högsta grad lekmogen, men vi har också sett de under ett kilo, säger Anders Rydeborg.

Arten både stör och förstör.

– Dels skrämmer den ju bort harren, och bökar den runt på botten är det ingen tvekan om att den vispar bort harrens rom.

Ett sätt att minimera regnbågens störning är att placera ut hinder med burar i lekbäckarna, där man samlar ihop och bara lyfter över harr. Det är dock en tidskrävande och arbetsintensiv metod, då det finns många bäckar runt Storsjön och varje bur måste vittjas flera gånger varje dag.

I Billstaån utanför Hackås är ett hinder med bur utplacerad. Två gånger om dagen lyfter man över den fisk man vill ska kunna fortsätta upp i ån. Foto: Fredrik Lundmark

”Fiska så mycket som möjligt”

Det finns några kända fall i södra Sverige där regnbåge lyckats föryngra sig, men än så länge finns inga tecken på att de lyckats i Storsjön.

– Risken att det sker här också är kanske inte så stor, men med tanke på att det är väldigt mycket regnbåge i Storsjön just nu så skulle det kunna ske, säger Anders Rydeborg.

Han säger att det är bra om folk fortsätter fiska och ta upp så mycket regnbåge som möjligt.

– Fångar man en så ska man inte släppa tillbaka den – utan slå ihjäl den. Det är ju dessutom en utmärkt matfisk.

Se mer i klippet ovan.

Erika Roos från länsstyrelsen visar upp den 7 kilo tunga regnbåge som vandrat upp i en av Storsjöns åar där harren just nu leker. Foto: Anders Rydeborg/Länsstyrelsen Jämtlands län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymningen från fiskodlingen i Hoveberg

Mer i ämnet